Als je een nieuwe 3D printer hebt gekocht is de kans groot dat je hem moet kalibreren, ook kan het voorkomen dat je na langer gebruik je 3D printer moet kalibreren. Hoe je dat precies doet lees je in dit artikel.
Wat is 3D print kalibratie precies?
Om te zorgen dat je printer met precies is en altijd precies print wat jij bedacht hebt is het belangrijk om je printer te kalibreren. Het kan zo zijn dat als je je printer te lang niet gekalibreert hebt of hem nieuw hebt dat de maten niet exact overeen komen met jij bedoeld had, de eerste laag niet hecht op je printbed of andere problemen krijgt tijdens het printproces. We hebben het in dit artikel opgesplitst in 3 stappen:
- Perfecte eerste laag
- Kalibreer je extruder
- Kalibreer je X-Y as
Als je al deze stappen doorloopt is je printer goed gekalibreerd, je filament moet je altijd los kalibreren.
Perfecte first layer
Een goede eerste laag cruciaal om een mooie print te realiseren. Als je nozzle te dicht bij het bed staat, wordt je eerste laag platgedrukt en kapot gemaakt door je nozzle, als dat gebeurt kan je hem weggooien. Aan de andere kant, als je nozzle te ver van het bed verwijderd is, heb je geen goede hechting op je print bed.
Je kunt de eerste laag verbeteren door de Z-offset aan te passen. Dit is een waarde die je printer in wezen vertelt hoe ver de Z-as van het Z-eindpunt moet worden verplaatst, met andere woorden van het bed.
Een perfecte eerste laag heb je kort gezegd als je nozzle hoog genoeg staat zodat hij het filament niet raakt en niet zo hoog dat het niet meer goed aan je bed hecht of als een string op je bed ligt.
Zorg er altijd voor dat voordat je de Z-offset aanpast het printbed schoongemaakt hebt met IPA alcohol om eventueel achterbleven olie of andere vettigheid te verwijderen. Anders is het onmogelijk om de goede instellingen te vinden (doe het schoonmaken sowieso voor iedere print).
Kalibreer je extruder
Om de motors van de printer te kalibreren begin je altijd met het belangrijkste, controleer of de riemen van je motor strak staan! Als je dit niet het geval is is het onmogelijk om je de motor van je printer goed te kalibreren.
Vervolgens is de beste manier om verder te gaan door G-Code direct je printer in te sturen. Prontorface is hiervoor een goede optie, hiermee kun je G-Code direct je print in sturen. Vervolgens werk je het volgende stappenplan af:
- Eerst haal je de informatie van je printer op, stuur het volgende commando naar je printer toe:
M503
. Een gedeelte van de output zou er zo uit moeten zien: Steps per unit: M92 X100.00 Y100.00 Z400.00 E140.00. - Sla deze getallen op, de eerste drie getallen staan voor het aantal stappen dat je motor moet draaien om een millimeter te bewegen. We doen hier nu nog niks mee maar het is belangrijk dit nu wel ergen op te slaan. Het laatste getal is wel belangrijk, dit is het aantal stappen dat de motor van extruder maakt per millimeter filament. We nummer dit getal vanaf nu nummer A.
- Vervolgens stop je een stukje filament in je extruder, teken een lijntje op dit stukje filament (ongeveer 50mm boven de extruder) en meet de exacte afstand naar dit lijntje met een schuifmaat. De afstand naar dit naar het lijntje noemen we nummer B.
- Vervolgens extrude je 10mm filament, dan haal je het filament weer uit je extruder en meet je opnieuw de afstand naar het lijntje, de nieuwe afstand naar het lijntje is nu nummer C.
- Als je nu B-C doet zou dit exact 10mm moeten zijn, als dit zo is is je extruder goed gekalibreerd. Zo niet reken je dit uit: D= 10 * A / (B – C). Het kan helpen dit te herhalen als het verschil erg groot was.
- Sla de nieuwe waarde op in je printer. Stuur het command M92 E[D] (d heb je in de vorige stap uitgerekend). Hiermee voer je de nieuwe waarde in maar sla je het nog niet op. Stuur M500 om je nieuwe waarde op te slaan
Kalibreer je X,Y en z as
Na het kalibreren van je extruder zijn je assen aan de beurt, om je assen goed te kalibreren is het belangrijk om een simpel object te printen dat je makkelijk na kunt meten met je schuifmaat. Een kubus is ideaal, design bijvoorbeeld een kubus van 1x1x1 cm en print deze uit.
Na dat je hem geprint heb meet je hem exact na, vervolgens gebruik je dezelfde formule as voor het calibreren van je extruder: D= 10 * A / (B – C). Vervang de waardes op de volgende manier:
- B – C met de waarde die je gemeten hebt, dus bijvoorbeeld 9mm als je kubus 9mm hoog was in plaats van de bedoelde 1cm.
- 10 met de waarde die je in gedachte had, in het geval van 1cm blijft het dus 10.
- A met de M92 waarde die je kreeg toen je je extruder ging kalibreren, kies hiervoor de juiste as (als je de z as gemeten hebt pak je de Z waarde uit het M503 command).
- Daarna zet je het weer in de printer net als bij de extruder, vervang de E door de as waarvoor je de waarde wilt invoeren. Je krijgt voor de Z as dan: M92 Z[D].
Zelf kalibrerende printers
Zie je er nou ontzettend tegen op om zelf je printer te kalibreren of heb je niet het gereedschap en technische kennis om dit te doen kun je kiezen voor een zelf kalibrerende printer. De ontwikkeling van 3D printers gaat ontzettend hard, met de komst van zelf kalibrerende 3D printers is het zelf kalibreren steeds minder nodig een goed voorbeeld is de Bambulab X1C. Wat wel belangrijk om te weten is is dat je filament nog wel altijd zelf moet kalibreren, je kan ook kiezen om van te voren bepaalde instellingen te gebruiken voor een filament maar in onze ervaring geeft dit altijd een minder mooi eindresultaat.
Hoe vaak moet ik mijn 3D printer kalibreren
Bij onze 3D print service kalibreren wij onze printers wanneer nodig, als we iets printen waarbij de maatvastheid belangrijk is meten we altijd na wat we geprint hebben. Als dit afwijkt dan weten we gelijk dat het tijd is om de printer te kalibreren. Het komt ook wel eens voor dat niet de printer toe is aan kalibratie maar het filament niet goed is gekalibreerd. In de praktijk doen wij vaak gelijk beide om zo zeker te weten dat het probleem is opgelost. Het kan ook komen doordat je riemen versleten zijn of een ander onderdeel van je printer, controleer dit altijd eerst!
Wil je meer weten of heb je andere 3D print vragen, neem dan contact met ons op!