Als je gebruik wilt maken van een 3D printservice, is het belangrijk om te begrijpen hoe de laaghoogte de kwaliteit van het eindresultaat beïnvloedt. Wij vertellen je er graag alles over!
Wat is laaghoogte in 3D Printen?
Laaghoogte, of “layer height“, is de dikte van elke afzonderlijke laag materiaal die door de 3D-printer wordt neergelegd. Hoe dunner de laaghoogte, hoe meer detail er zichtbaar is in het eindproduct. Bij ons is het mogelijk om te printen met laaghoogtes variërend van 0,08 mm tot 0,2 mm, waardoor we zowel gedetailleerde prints kunnen leveren als grotere objecten sneller kunnen produceren. Deze flexibiliteit maakt ons een veelzijdige 3D printservice die geschikt is voor uiteenlopende projecten.
De verschillende laaghoogtes
- 0.08mm Een lagere laaghoogte, zoals 0,08 mm, zorgt voor meer details in de prints, maar zorgt ook voor een lange printtijd waardoor de kosten kunnen oplopen. Het is belangrijk dat je hier een afweging tussen maakt, als je nog meer detail wilt hebben dan op deze laaghoogte kun je uitwijken naar een resin printer. Deze kan nog hogere resoluties halen. 0.08mm wordt vooral gebruikt voor rondingen, en andere delen van de print, waarbij de laaghoogte van de printer anders zichtbaar zou blijven.
- 0,2mm Een grotere laaghoogte als 0.2mm is geschikt voor simpele vormen. Als je op een 0.2mm hoogte print ga je ten opzichte van 0.08 een grote winst behalen in de totale printtijd. Hierdoor wordt het een stuk goedkoper om je print te realiseren als je gebruikmaakt van een 3D printservice. Het is belangrijk om goed te kijken of er niet bepaalde stukken in je 3D model te veel aan kwaliteit verliezen, als dit zo is kun je er ook voor kiezen om alleen die stukken op een lagere laaghoogte te printen. Hierover later in het blog meer.
- 0.12mm 0.12mm wordt door ons vaak gebruikt als middenweg, als een project overal details heeft, biedt dit een goede middenweg tussen snelheid en detail. Meestal wordt dit gecombineerd met stukken waar we ook nog 0.08 gebruiken, de stukken die nog meer details bevatten blijven dan ook echt gedetailleerd.
- Sterkte en Functionele Eigenschappen Naast precisie en snelheid heeft de laaghoogte invloed op de mechanische sterkte van een object. Voor onderdelen die robuust en duurzaam moeten zijn, biedt een laaghoogte van 0,2 mm vaak de beste resultaten. De lagen hechten beter aan elkaar, wat zorgt voor een sterker eindproduct.
- Welke laag hoogtes zijn er nog meer? Er zijn veel verschillende soorten laaghoogtes, eigenlijk kom je alles tussen 0.08 en 0.2mm regelmatig tegen afhankelijk van welke 3D printer je gebruikt. Er zijn ook veel printers die de laaghoogte van 0.08mm niet halen, hiervoor raden wij aan om je print dan of iets groter te maken waardoor details minder fijn worden of rekening houden met de beperkingen in het ontwerp.
Ja, dat kan in dit artikel zijn we even uitgegaan van een 0.4 nozzle. Wij hebben ook nog kleinere nozzles tot onze beschikking waardoor wij nog gedetailleerder kunnen printen. Voor het gemak behandelen wij dit niet in dit artikel maar in de toekomst misschien in een andere blogpost, hier is nog genoeg over te vertellen!
Adaptive Layer Height, waar moet je op letten?
Waarom WePrint3D?
Wij geven altijd een vrijblijvend advies voor elke aanvraag, klein of groot. Service is waar wij voor staan, wij streven ernaar om voor elke aanvraag een zo hoog mogelijke kwaliteit te leveren voor een concurrerende prijs.
Wil je meer weten over hoe we jouw project kunnen realiseren? Bezoek onze homepagina, vraag een offerte aan via onze offerte pagina, of neem contact met ons op via de contactpagina.